Seoul Again! (Part 1)

5 Feb

Assalamualaikum W.B.K.

Pertama sekali, saya nak mintak maaf bebanyak sebab lambat postkan entry nih. Memang mati kutu camna nak tulis.

Mula-mula guna bahasa omputih, pastu risau plak dengan grammar bagai, maksud tak sampai lah dan lain-lain.

Lepas  diskusi dengan sahabat saya, Niesa guna KKT, barulah saya cadang nak guna bahasa kebangsaan dan campur sikit dengan bahasa omputih.

Kali ini memang terpaksa buat dalam dua entri. Rasanya entri yang satu lagi mesti banyak lagi gambar sebab banyak mural di Ehwa Mural Village.

Sebab itu yang mampu setakat ini adalah Part 1 sahaja! ^^/

————————

1. Hankang /Han River.

Dalam flight, kami dah plan nak ke Han River sebab Cipot tak pernah jejak kaki ke sini. (Ni kali kedua Cipot datang ke Seoul)

Cipot sangat fluent dalam berbahasa Korea. Aku follow je Cipot.

Lepas je settle checked in kat Namsan Guesthouse 3, kami terus memulakan projek berjalan kaki.

Saya lupa-lupa ingat stesen mana nak berhenti, jadi, kami SESAT!

Tengah-tengah aku dok menggunakan jari jemari aku tengok map subway kat stesen mana ntah, tiba-tiba da sorang ahjussi berdiri sebelah aku.

Dia tanya aku nak kemana, aku jawab Hankang. Dia cakap Gangnam? No… aniyo, HanKang, Han River.

Memang baik hati sangat, dia bawak kitaorang dan tunjuk jalan ke stesen yang bersambung dengan kawasan tu. Aku main cakap je stesen mana nak turun sebab tak nak susahkan dia.

Sampai ke hujung kami cakap Kamsahamnida. HiHiHi… kebetulan masa tu, da seorang lagi ahjumma nak bantu kami tapi dia tak reti cakap English, so dia suruh sorang Ahgusshi ni bantu kami.

Memang terharu sangat sebab ramai orang nak bantu kami.

Sesampai je kat stesen yang tidak dikenali, kami terus keluar guna exit mana-mana dan jalan kaki. Jumpa signboard 63 buildings dan jumpa bangunan MBC. S.E.R.O.N.O.K~

After 30 minutes walks, we finally saw the Hangkang sign! I don’t know if you know this, but the feeling of sweet victory, it was priceless. (as if we won gold medal in Olympics.)

It was so cold.. around 0 Celcius. Ingatkan ramai orang yang duduk menghadap sungai, rupanya kami berdua je yang tercangguk-cangguk.

Hahahaha… Don”t underestimate the power of coldness.

Sebab terlampau sejuk, kami jumpa stall tepi jalan yang jual Ddeokbuki. Mula-mula ingat nak pinjam kepanasan heater.

Lepas tu, kami terus duduk order Ddeokbuki. Fefeeling ala cita korea la plak kejap.

Ahjumma dia memang baik. Dia bagi ktorang sup fishcake yang memang panas dan sedap giler. Memang sedap. ^^

Stesen yang betul adalah Yoeuinaru(Line 5).

Use this exit to go Hangang Park.

Take Line 5, Yoeuinaru. Use this exit.

MBC.

MBC.

Kids and bicycle at Han River.

Kids and their bicycle at Han River.

DSC_0136

One of the bridge at HanKang.

————————

2. Namiseom / Nami Island

Esok harinya, awal pagi kami nak ke Nami Island.

How To get There? 

a. From Myeongdong Station (line 4) > Dongdaemun (Line 1) >Cheongyangni (Jungang or Kyeong Chun Line) [if you use Jungang, you need to stop at Mangu and transfer to Kyeong Chun Line]>Gapyeong Station (Kyeong Chun Line)Perjalanan ini mengambil masa yang agak lama, lebih kurang sejam. Make sure baca sign dekat train, mengelakkan diri daripada salah masuk train.

b. You can use shuttle bus or taxi outside the terminal. Taxi fare is around 3 000 won and bus fare is 200 won.

c. You also can use ITX from Cheongyangni Station. It has only 3 stops, comfortable and quite pricey. Maybe around 6 000 won per trip.

P.S. Did I mention about Cheongyani Station is connected to Lotte?? Prepare your WON ladies because you might lose a lot of it in the shopping battle.

P.S.S. Mula-mula kami tak tahu beza ITX and train biasa. Lama tunggu kat stesen sebab salah tunggu train (ITX platform). So, kami berpindah ke platform sebelah.

Waiting for train to Nami Island.

Waiting for train to Nami Island. (Platform yang salah, ni untuk ITX)

Riding ferry to go to Nami Island.

Riding ferry to Nami Island.

Hi!!

Hi!!

Signboards at Nami Island.

Signboards at Nami Island.

Souvenirs at Nami Island Gallery

Souvenirs at Nami Island Gallery

Rocks Art.

Rocks Art.

Winter Sonata.

Pokok cita Winter Sonata.

Beautiful Cipot.

Nae chingu, Beautiful Cipot.

Pictorial lah kononnya...

Pictorial lah kononnya…

Nami Island.

Nami Island.

Jump high.. still at Nami Island.

Jump high.. still at Nami Island. (my face looks weird here…)

Hide and Seek at Nami Island.

Hide and Seek at Nami Island.

Namiseon memang cantik. Agak rugi sikit kalau pergi ke Korea tak singgah ke Nami Island. Udara yang segar, stunning scenery, cantik sangat.

Nami Island ni memang green island. Semua benda semulajadi.

Memang tempat ini dibanjiri dengan pelancong. Jumpa ramai Malaysians. Siap bertegur sapa lagi.

Ingat nak berbasikal dan buat pelbagai aktiviti lain di sini, tapi tak larat. Asyik kira budget dalam otak. Hahaha…

Dekat sini, memang melambak couple. Yerlahkan, tempat ini kan romantika di amour gitu.

Aku mampu peluk pokok jer. (aku tak jeles… tak jeles… tak JELES)

A little quick info for Muslimah and Muslimat, Naminara Repuclic provides Musolla for us.

Masa ambil wudhuk memang terketar-ketar badan. Sejuknyaaaa air dia. Sampai ke tulang belulang terasa.

For more information, you can visit this link. CLICK IT!

————————

3. Petite France

Lepas pergi ke Nami Island, kami bercadang nak ke Petite France sebab dia dekat dengan Nami Island. Hanya beza beberapa buah stesen saja.

Kami tanya dengan salah seorang pekerja station Gapyeong dan dia cakap ada dua cara, satu tunggu shuttle bas yang makan masa agak lama, dan satu lagi naik train kemudian guna teksi dan shuttle bas dari Changpyeong.

How To get There? 

a. From Gapyeong Station (Kyeong Chun Line) > ChangPyeong (Kyeong Chun Line).

b. You can use taxi outside the terminal. Taxi fare is around 20 000 won.

c. You also can use bus from the bus terminal. The fare is only 200 won(yaa.. do the maths. T_T) but you need to walk fro 15-20 minutes from the subway station. Ask directions from locals.

This place is so far away from ChangPyeong station.. but it was worth it! The beautiful lake, the beautiful scenery…

You have to be there to see what I see and to feel what I feel. The big lake is totally icing on the cake. The mountains are like cherry on the top of it.

Sepanjang perjalanan dalam teksi, saya duk jeling meter. HAHAHAHA… memang parah masa dapat tahu kena bayar 20 000 won. T_T

Pemandangan sebelum ke Petite France memang cantik. Dikelilingi gunung-ganang dan kena pusing satu tasik yang besar. Ahjussi teksi cakap,  tasik itu adalah empangan.

Sepanjang tasik tu, kita boleh nampak banyak guesthouse dan pension. Kalau ada duit, memang nak stay kat sana sebab sangat cantik. Siap da aktiviti jet ski lagi kat salah satu pension house tu.

Malangnya, saya tak sempat nak amek gambar dari teksi. TT_TT

Saya rasalah kan, tempat ni boleh dikunjungi sekali seumur hidup. Nami Island tu boleh pegi banyak kali.

Let the pictures speak for me. ^^ Dam dam dam dam…

IN front of Petite France.

IN front of Petite France.

At France Petite.

At Petite France.

Kaki Eiffel Tower.

Kaki Eiffel Tower.

Cipot and Iron Man.

Cipot and Iron Man.

Cipot and her new pet.

Cipot and her new pet.

Catch his leg and lemme fllyyy~~

Catch his leg and lemme fllyyy~~

Breathtaking scenary. The lake is so BIG.

Breathtaking scenery. The lake is so BIG.

DSC_0284

Cafe tu kat bangunan biru, bangunan kuning tu kedai souvenirs.

Me and Cipot. :)

Me and Cipot.🙂

Another unique building.

Another unique building.

DSC_0169

Bangunan yang dalam gambar ini adalah sebahagian daripada guesthouses yang ada.

My weird pose strikes again.

My weird pose strikes again.

Sebab kami belum lunch masa sampai kat Petite France, kami beli Coffee dan Waffle sorang satu kat situ.

FYI, dalam Petite France ni ada pelbagai jenis guesthouse. Siapa-siapa yang nak merasa stay di sini dialu-alukan. Tapi saya tak tahu la pulak berapa rate nya.

Masa nak balik tu, dah senja dah. Bus stop memang depan Petite France dan ada jadual dia.

Sesampai kat Terminal Bas tu, terpinga-pinga sebentar sebab tak nampak pun Station Changpyeong.

Rupanya kena jalan kaki yang agak-agak 15 ke 20 minit jugak. Lepas tu terjumpa dua orang tourists dari HK yang sesat dekat Terminal Bas.

Kami pun angkut dia sekali bawak jalan sama-sama ke Station Changpyeong.

Lupa lah pulak nama dorang. Macam Victoria something-something.

Met two new friends from HK.

Met two new friends from HK.

For more information about this place, please click here.

OK, setakat ini sahaja daripada saya…

Entry seterusnya akan menyusul dalam masa 2-3 hari lagi.

Till me meet again.

Thank You.


p.s All the pics are credit to me and Cipot. Amek gambar gilir-gilir coz we only have each other.

5 Responses to “Seoul Again! (Part 1)”

  1. awayfarday 05/02/2013 at 5:50 pm #

    Reblogged this on awayfarday.

    • i3rasaila 06/02/2013 at 11:39 am #

      Thank you.🙂

      • awayfarday 06/02/2013 at 1:30 pm #

        WELCOME YOU

  2. mokteng 09/04/2013 at 3:53 pm #

    dengan harapan awok boleh buat satu entry tentang total expenses.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

World

International Headlines, Stories, Photos and Video

whoalaoweh

i like it just the way it is

Fingers Delirium

Just another WordPress.com site

scribblemumble

I'm a scribbler and a mumbler. Ko ada?

%d bloggers like this: