Seoul Again!(Budget Ver.)

3 Feb

Assalamualaikum W.B.K.

Saya ke Seoul, Korea Selatan (lagi!)  pada penghujung bulan November tahun lepas. Lalalala~~

Kali ini memang percutian bajet sehabis baik: RM 1 500 ~ ₩ 500 000  (termasuk penginapan+makan+transport, tidak termasuk tiket kapal terbang).

Ada beberapa tempat menarik yang dikunjungi kali ini.

Teringin nak ke Busan tetapi tak dapat nak pergi sebab… sebab duit tak cukupppppp. TT_TT

Saya tak tahu nak buat entry ini macam mana.. so yang ini hanya pasal bajet.

Lepas ni(entah bila lepas ini…) saya upload gambar dan terangkan serba sedikit macam mana pengalaman saya kat sana.

Trip kali ini saya pergi dengan Cipot~~ Cipot fasih bercakap bahasa Korea.

Saya ikut jer dari blakang. Annyeong Haseyo, nae, aniyo, tunduk-tunduk sikit, senyum.🙂

Day 1:

++ Top-up T-Money(We used this for all our subway and bus fare).  ₩ 30 000.

++ Bus airport limousine fare.   10 000.

++Payment for our Namsan Guesthouse 3. (One day is  ₩ 50 000, 5 days are  ₩ 250 000,divided by 2 person —>)   125 000

++Foods (Milkshake and bread).  ₩ 3 000

++Ddeokbuki.  ₩ 4 ooo.

++ Expenditure:  ₩ 172 000  Balance:  ₩ 328 000

Day 2:

++Bus Fare from Station Gabyeong to Nami Island. (₩ 200)

++Admittance Fee for Nami Island. ₩ 8 000 

Naminara Republic.

Naminara Republic.

Hide and Seek at Nami Island.

Hide and Seek at Nami Island.

++Hot packs.  ₩ 1 000

++Milkshake. ₩ 1 500

++Bus Fare from Nami Island to Station Gabyeong . (₩ 200)

++Another hotpacks:  ₩ 1 500

++ Taxi fare from Stesen Cheongpyeong to Petite France.  (₩ 20 000 divided by 2 person —>) ₩ 10 ooo

++ Admittance Fee at Petite France.  ₩ 8000

At France Petite.

At Petite France.

++ Foods (Coffee and waffle).  ₩ 8 000

++Bus fare from Petite France to  Station Cheongpyeong.  (₩ 200)

++Rode on different train, we used express train so ought a new ticket in express train. (Refund T-Money at the next stop).  ₩ 3 500.

++ Bought juice, junk foods, ddeokbuki, jumper and socks.  ₩ 40 000

++ Expenditure:  ₩ 81 500  Balance:  ₩ 246 500

Day 3:

++Foods. ₩ 10 000

Naksan Park.

Naksan Park.

++Foods (Tauhu soup at Vege Restaurant). ₩8 000

++Foods (Ddeokbuki, juice, milkshake). ₩ 8 000

++Food Souvenirs. ₩ 12 000

++Food (Coffee and Crepe at Lunami Cafe). ₩ 8 000

++ Expenditure:  ₩ 46 000  Balance:  ₩ 200 500

Day 4:

++Namsan Cable Car ticket Round trip . ₩ 6 300

N Seoul Tower.

N Seoul Tower.

++Souvenirs. ₩ 5 000

++Foods (Toasters, fishcakes and juice) ₩ 8 000

++Traditional house model. ₩ 25 000

++Make up. ₩ 20 000

++Socks. ₩ 5 000

++T-shirt. ₩ 15 000

++Handbag. ₩ 10 000

++Foods. ₩ 8 000

++Sweater. ₩ 10 000

++Noraebang. (1 hour is ₩  20 000, divided by 2 person —>) ₩ 10 000

++ Expenditure:  ₩122 300 Balance:  ₩ 78 200

Day 5:

++ Bus airport limousine fare.   10 000

++Breakfast.  8 000

++ Expenditure:  ₩18 000 Balance:  ₩ 60 200

Duit baki bawak balik Malaysia dengan harapan nak berkunjung kembali ke Korea Selatan. ^^

 P.S. Kalau tak ada aral melintang, isok hari saya update blog ini dengan gambar semasa bercuti di sana.

P.S.S. Doakan saya berjaya melawan kemalasan. ^^/

6 Responses to “Seoul Again!(Budget Ver.)”

  1. Nufa Suhaimi 03/02/2013 at 1:27 am #

    waa, budget too, kirenya mahal la pegi Korea ek, sbb trip ko nih lbh kurang harga trip aku, sbb trip aku, termasuk train ticket pergi balik,(sbb aku duk kat france kan), semuanya tak smpai rm2000, jadi, klu semua2 plus flight tiket, mencecah rm2000 ke? macam mane nk gi korea nih. huhu

    • i3rasaila 05/02/2013 at 10:53 am #

      sebab duit Korea 3 kali ganda duit kita. sebab tuh dia agak mahal. before ni aku g hk macau bawak seriban jek. kalo ko dpt flight murah, tak sampai 2k blanja. aku kene beli flight kch-kl-seoul-kl-kch. lagilah parah rasa time beli tix. ni pun tak sampai 1.5k blanja sebab da baki rm180.

  2. Nufa Suhaimi 05/02/2013 at 9:03 pm #

    betul la tuh, sain aku ado oyak, korea cost idup lagi tinggi, sini, europe, kos idup makan minum tuh, lebih kurang malaysia jah cost, ade certain, malaysia lgi mahal kot, tpi klu sewa rumah mahal, tpi, klu student, bleh dpt elaun hostel. owh, duit euro 4 kali ganda. owh, rm2000 trip aku tuh, dekat2 jah, cover semua doh.

    • i3rasaila 05/02/2013 at 11:02 pm #

      memang makanan sini mahal, macam kat HK. Set Kebab 8 000 won bersamaan dengan RM 24. Botak ar kepala kalo ari2 kuarkan 24 ringgit untuk satu meal. Pakaian dorang murah.

  3. mizsmile 05/04/2013 at 11:56 pm #

    salam..
    ku mok nanya…
    untk percutian pakej yg bernilai rm4k sorang untuk 5hari4mlm ke seoul berbaloi kah ya owh…?termasuk tiket flight, hotel, trnspot n mkn…
    fyi, percutian untuk aku adalah di tanggung oleh kompny…p mun mauk membwa spouse perbelanjaan adalah dlm lingkungan 4k dan di tanggung sendiri…pada pndpt ko okey kah..? ko kan da ada pngalaman pg…harap sudi membantu k…sati gik kmi d jadualkn pegi dlm awl bln 5 akn dtg apa kh cuacanya d seol kelak..dah google n cuaca d ramal dlm 21° (SIK TAUK LAH AKU BACA RAMALANYA DGN BETUL KA SIK..)sejuk gilakkkkk kah ya..?

    • i3rasaila 09/04/2013 at 10:28 pm #

      ws.
      kamek sik paham kitak madah apa. so kmk assume rm 4k ya pake blanja spouse ktklah nak? ekot kemampuan kitak, mun 4k ya pake otel, transport n tix flight ya, kira ok dah. sebab duit di korea 3 kali ganda mahal duit kita.
      lagikpun nya 5 ari 4 malam.
      21 Celcius ya sik sejuk. rasa duduk lam air conditioner jak. boleh pake cardigan dan sweater or baju biasa.
      kamek pergi nak masuk cuaca ke winter, time ya 5 Celcius, so, nang sejuk bekuk lah badan. 21 Celcius ya boh riso, dapat gik badan nerimak.

      Enjoy ur holiday! ^^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

World

International Headlines, Stories, Photos and Video

whoalaoweh

i like it just the way it is

Fingers Delirium

Just another WordPress.com site

scribblemumble

I'm a scribbler and a mumbler. Ko ada?

%d bloggers like this: