Unfortunate event with AirAsia

23 Oct

Helo…

Saya nak cakap atau cerita sedikit mengenai pengalaman buruk kami di LCCT.

Aku setiap kali naik airasia da pelbagai cita buruk. Muahahahaha…

Mengikut bording pass kami yang mengarut ini, pintu ditutup 3.05 petang. So around 3 macam tu, kami jenguklah depan boarding gate, tup tup mamat airasia pakai uniform ni cakap, pintu dh tutup. Ehhhhhh…awalnya tutup. Dia tulis kat boarding pas aku, R65. Bila ditanya, kenapa takda announcement, dia cakap polisi baru takda announcement panggil nama customer dh. Bila kami cakap, kenapa tak dengar final call, jawapan mamat nih bagi kat aku adalah, “korang takda kat sini, sbb tu tak dengar”. (Big Eh!.jpg) Dia suruh kitaorang deal ngan customer service dan kutip balik beg kat arrival hall. Rasa macam kene candid camera, terpinga-pinga muka aku ha… tak tau nak buat apa.

So, kami kua lagi,  bebaris kat R65. Dlm barisan tu, ghupenya da jugak yang tertinggal flight yg sama. Ada 9 orang macam tu yang terlepas. Siasat punya siasat, dorang sampai awal lagi, before kol 3, tapi pintu dah kene tutup. Argument yang dorg lontar kat kami adalah:

1. Kenapa 170 orang yang lain boleh masuk flight, yang korang 10 orang boleh tertinggal flight.
2. Awak pasti ke awak masuk sebelum kol 3?

Pak cik tu dah geram dah, sampai dia cakap, cuba tgk cctv balik. Time tu awak tau saya cakap betul ke cakap salah.

Sebab kami rasa dizalimi oleh AA, kami nak jugak fight for our right. Kitaorang turun naik pejabat AA to kene rejek oleh guard. Guard suruh g kaunter R67 la plak.

Turun lagi ke bawah, lalu pemeriksaan kastam, berbaris lagi. Mamat yang jaga kaunter ni memang rude. Nama dia Mahen. He can speak in English, Malay and Chinese(I don’t know how to differentiate between Cantonese and Mandarin). So we were arguing about our rights and this guy asked the same thing. “Where are the other passengers? Why is there only 10 of you?” Ehhhhh…. Then, there’s a Chinese girl and she wanted to express herself  well so she asked for our permission to speak in her mother tongue. Of course you are angry and feel cheated by them, she said. She scolded the Mehran guy and I knew how she felt. As an avid observer, I listened and observed their conversation. I understood here and there a little bit because God’s know that I don’t speak Chinese but I can tell from their expression.. after their converstion ended, I asked her about it and she said, this Mehran guy, at one point told her to shut up. Say whatttt….? and guess what, from my view,  AA just won “the best customer service“. Bravo eh?

At the end of the day, we bought new tix cause we wanted to go home. Don’t ask me how much is the price. Urghh. So there I was, sitting and waiting for the boarding.

What I wanted to highlight from my pengalaman buruk ini adalah:

1. Airasia sudah naik lemak sebab dorang monopoli route di Malaysia.
2. Customer service tak pandai cakap elok2 dengan customer.
3. Kaunter banyak, bukaknya sikit.
4. Tidak ada perasaan bertimbang rasa dengan pelanggan.
5. Muka ketat pekerja AA sepanjang LCCT ni melambak.
6. Tony Fernandes pernah cakap kalo pekerja happy pelanggan pun happy (ni aku kene cek balik benda ni..sahih ke tidak)
7. Toilet nya kotor dan berbau.
8. Pura-pura buat tak nampak pelanggan tengah melambai nak mintak tolong.
9. Announcement should be announced through out the airport not just at the boarding area. And please don’t assume that people can hear the announcement if you are only using your voice without the amplifier.

Am I dissapointed? Yes I am.
Have you ever experienced the same like I did?
If you do, then share it with me.

2 Responses to “Unfortunate event with AirAsia”

  1. Nisa 24/10/2012 at 12:11 am #

    oh man…this is super fvcking ridiculous!!slalu ka ko knk cmtok ra?caka juak eh.ada ko tweet ngn tony fernandez?part nk sruh customer STFU ya sikboleh blah.emo aku bca tok!grrrr~

    • i3rasaila 24/10/2012 at 7:05 am #

      Ada ku tweet nisa. Siap engkah gambar gik. Nang bersabar ajsklah kamekorang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

World

International Headlines, Stories, Photos and Video

whoalaoweh

i like it just the way it is

Fingers Delirium

Just another WordPress.com site

scribblemumble

I'm a scribbler and a mumbler. Ko ada?

%d bloggers like this: