Macau – HK – Macau [Part II]

29 May

Assalamualaikum🙂

Yezzarrrrr, saya kembali lagi dengan sambungan vacation yang gila kepak macam apa tapi pengalamannya sangat berharga. Hihihi…

Kita masih berada di hari kedua, tapi sesi petang la pulak yer.

Hari ke – 2, 28.04.2012

  • Selesai sesi mengisi perut dan mengecaj bateri badan, kami pergi berjalan-jalan di sekitar HK. Asal nak gi ke Jardae Bazar, tapi sesat jumpa Times Square. Memang Heaven for shopaholics la TS nih. Lagi sekali aku ternganga dan terlopong melihat bangunan mereka. Canggih, manggih, gigih! Eskelator untuk 3 tingkat sekaligus untuk shortcut customers yang malas macam aku nih…tapi semua shoplots dalam tu jenis yang berjenama. Nak sentuh pun malu. Sebab harga dia riban-riban dollar HK, karung duit yang saya bawak tak cukupppp. Sobs sobs sobs…
  • Lepas tuh jalan – jalan kat luar… Amek angin. Siyes suka sangat jalan kat sini. Kedai kecik-kecik dalam satu lorong. Sempat amek video, but didn’t have time to upload it. I will try to squeeze some time to do it for u. ^_^
  • Jumpa Forever 21 dan mood Shoppping menyala2. Sempat membeli satu baju. Murah okkk. Tidak patut byk piker bila benda murah. Beli jak terus. Hahaha…
  • Destinasi seterusnya adalah Star Ferry. So, ktaorang amek MTR lagi skali, g ke Stesen Central. Guna Exit C.
  • Masa nih kitaorang makan langsat lagi yer. Sesat macam lost puppies. Yang peliknya, kitaorang tak Nampak pun manusia berjalan-jalan di sekitar tempat nih. Hairan bin ajaib kan? Padahal HK mana pernah surut dengan manusia. Alkisah sebenarnya, manusia punyalah ramai macam semut kat atas. Rupa-rupanya ada jejantas untuk pejalan kaki. Jejantas ini memang hebat gila. BESAR. GILA. It was like they built another road but no vehicles allowed. It was only for bystanders and pedestrians. AMAHZING… Every inches of this place was occupied with people.
  • OK, back on track. Sampai saja kat Pier Central, di Pier 7, kami beli tiket berharga HKD 3 ke Tsim Sha Tsui. Kami pilih Star Ferry upperdeck sebab nak tengok dan layan pemandangan HK. Perjalanan feri ini hanya 15 minit sahaja. Best sebab aku tak pening. Hahaha… (ALERT: saya mabuk laut)
  • Turun je dari Star Ferry, jalan lagi menuju ke Avenue of Stars. Jumpa handprint Jackie Chan, Andy Lau, Jet Li and Datuk Michelle Yeoh (orang senegara. Hi-5!) Masa ini kaki memang dah superrrr kepak. Rasa macam batu jak, tapi teruskan juak berjalan. Then, carik coffee house berdekatan. Jumpa Starbucks, berlabuh di situ.

At Avenue of Stars

QUOTE from my journal “ Sebab lamak gilak, alu pegi lepak kat Starbuck, waitress Starbuck nak alah-alah nangga kamekorang sebab CIPOT kacak gilak!!”

  • Mesti waitress ya ingga ngan kamekorang, muda remaja bah minum Starbucks. Dahlah foreign, pande klaka omputih, ok tok serius cita dongeng, pi rasa-rasanyalah mestinya sak ati sebab mekorang muka kasut minum di sia. Bau stong li. Hahahaha…
  • 7.30 orang Starbucks ya dah siap-siap mengemas meja, we think it was a warning for us. So, kitaorang cabut dan amek spot cantek punya di di Avenue of Stars. Ada couple sebelah mekorang, tourists juak, so sweet sidak duak tok. Kamekorang ada bonding moment sebab tiba-tiba da kapel nok rasa kacak tok ngabe pemandangan mekorang. KO TEK SIK NAMPAK MUKA MEKORANG DUDUK AMEK SPOT PALING KACAK TOK?? KO RASA DIRIK KO YA KECIK GILAK KA??? The other guy (the couple) told me he wanted to use bulldozer so he can shove away the intruders in his humour joking way. But in my mind, I was totally saying “DO IT! DO IT!!”
  • Tepat pukul 8.00 Symphony of Light start. Oklah jugak persembahan tu. But to be honest, I was quite disappointed. After the performances ended, we looked each other and said “Ya ajak?”, That it? Lol. Tidak seindah yang kami sangkakan. But we cannot deny it, it was a new experience for all of us. Bila gik mok nangga bangunan ngeluar api2, bertandak ngekot music nak?? Berlaser-laser gik ya. Sikpernah dipolah orang bah, yalah salah satu identity HK.

  • Huha huha, jalan-jalan, mekorang nemu cgek area shopping yang architecture kacak gilak. 1881 kot nama nya. Sik ingat. Bergasak amek gambar gik di sia, da kapal layar, da keta kuda, da aiek fountain.
  • Tiba-tibalah da orang sekampung (kapel Korean) tok tek nunggah, mintak tolong amek gambar. Apa gik mekorang, lu ngeluar bahasa sekampung. Annyeong Haseyo….Kamsahamnida. Lol. Mengambil kesempatan, we asked them to do the same.
  • After that, jalan-jalan lagik, carik Masjid Kowloon Mosque Square. Singgah dan solat kat situ. Toiletnya sangat bersih. Kagum. Saya kasi 5 BINTANG kebersihannya.
  • Kita naik Stesen MTR Tsim Sha Tsui (sebelash masjid) dan berhenti di Stesen Jordan, Exit A.
  • Jalan 2 blok ke kanan dan lalu Sands Sauna, lepas tu terus jumpa Temple Street Night Market.
  • Sebab takda niat nak membeli, kami maen pandang-pandang dan jeling-jeling sahaja. Pastu nak beli souvenirs untuk empunok2 sekalian, so jumpa kat satu kedai kat hujung skali, pak cik ni baik, dan suka senyum. Boleh ditawar, so kitaorang pun borong beli souvenirs (ikut bajet) daripada dia.
  • Balik ke stesen Jordan, Amek ke Tsuen Wan sbb nak g ke Mongkok.
  • Amek Exit D2, balik ke Hostel.
  • Hari ke-2, kitaorang berjalan lebih daripada 12 jam. Dapat tak korang imagine macam mana tuh? Tambah dengan sesatnya (I don’t mind about this, in fact, I love it), harap kaki dan subway je untuk jalan-jalan pusing HK. Dan buku Lonely Planet yang banyak membantu.
  • Memanglah orang HK ni kurang mesra alam sikit. Ada sesetengahnya, ktaorang dengan muka manis, hati ikhlas, nak mintak dorang tolongkan amek gambar, tapi dorang kata TAK NAK. Molah dekkk. Ko mike ko tek lihai gilak? Da ubi da batas, datang ko ke ctok, sik pian ku mok amek gambar kau.
  • Pfffttttt…

Hari ke-3, 29 April 2012

  • Mendapat perkhabaran buruk, memory card kamera dah penuh. Dengan hati yang gundah, singgah di kedai Broadway, berhampiran dengan hostel ktorang. Usha punya usha, beli 8GB punya memory card. Harga dia HKD 100. Saya menjadi happy kembali dan mula mengambil gambar dan vlogs seenggak-enggak nyawa.
  • Kami jalan-jalan dengan misi mencari H&M. Tapi dukacitanya, barangnya tak best macam Forever 21.
  • Jalan-Jalan lagik, carik Mid Level Eskelator(krew Runningman pernah shooting di sini). Nang tinggi eskelator tok. Oommmakkkk, san nyawa. Sik pande abis eskelator sidak tok. Tengah nait2 ya, jumpa Jamia Mosque. Tersorok rupa mosque tok. Berehat, dan solat di situ.
  • Lepas penat mendaki eskelator tanpa henti, cadang nya nak turun. Sesat lagi lah kami ke tempat kediaman kondominium mewah. Kawasan bukit bukau. Nasib bait turun, mun nait??? Da semput nyawa nait bukit nya nok 20 darjah ya. Bak kata Cipot, rasa mok tergolek-golek jak nurun dirik dari bukit ya. Sib bait ku berat..er … ringan, nendak dapat menahan rasa ingin tergugok di lereng bukit ya.
  • Jalan-Jalan lagik cari Starbucks sebab dah kepak dah. Ya jak nyarik kede ya nang susah lah. Mun di Korea, letap-letup jak kede kopinya. Ya juaklah sebab ku suka kampong ku ya. Jalan-jalan, nemu lam Weather Link. Kali sewanya mahal gilak li, ya Starbucks terkecik penah ku temu. Mekorang semua order kopi venti tauk sik, org depan mek orang order nok small pi sik pande abis minum duduk depan sia. Angol nyawa. Sah ompuan ya blakon minum aik, sik pande abis aiknya, nak alah2 numtum. Kali nya mok duduk bloya ngan kawannya sebab rah HK susah mok nemu kerusi pake duduk lepak. Arum bulak, ku sik nemu orang muda remaja melepak di sia.
  • Lepas itu, kami lapar lagi, makan di Ebeneezer’s Kebabs dan Pizzaria di Astria Building, Ashley Road, berhampiran Kowloon Mosque.
  • Nasik briyaninya first class! Pi aieknya sedihku nangga. Order jus oren dengan harapan jus yang diperah dari oren, duhal jus kotak cinonet jak datang. Part yalah sedih, nok laen, lazat tak terkata.
  • Balik daripada makan, terus balik ke Mangkok dan menuju ke Ladies Market. Ini HEAVEN. Semuanya murrr murrr (selepas ditawar). Sila menawar harga 1/3 daripada harga yang dikenakan. Sila buat muka kasihan dan automatic anda dapat harga murah. Realitinya, muka aku dan muka Nami memang muka kasihan, muka orang nak beli tapi duit tak cukup. Sobs sobs sobs…
  • Mengangkut barang ahli keluarga, handbag, tshirts dan laen-laen. Carik Cover BB tapi tak jumpa. Hanya Galaxy dan kaum kerabat iphone jer yang ada. (merajuk membawa diri….)
  • Sempat pergi ke Shopping kompleks yang terdekat. Balik Hostel, nak refresh diri. Balik dengan hati riang, sebab duit habis dah.
  • OK. BYE!
  • Oppss, kaki gatal dan malam masih muda, bawak Cipot, dan Zizi turun ke Ladies Market lagi skali. Angkut lagi handbag, tshirt dan seluar. Pinjam daripada rakan taulan sebab duit tak cukup…. (pathetic betol)
  • Lepas tu, kegatalan meningkat, kiranya mau check it out kat New City Mall yang berhampiran. Apa kejadahnya, last-lastaku angkut satu bagpack dan satu handbag kecik?????LAGI???
  • Ok. Bye! (Balik bilik kena leter Nami dan Nami bagi disapproval face and SMH dia kat aku… KENJA mok membeli padahal duit g ke Macau tinggal HKD 100 jak)

Entry ini akan bersambung untuk ke Macau pulak! Ada Tetamu Istimewa didatangkan khas dari Taipa, Macau. Byebyeeeee~~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

World

International Headlines, Stories, Photos and Video

whoalaoweh

i like it just the way it is

Fingers Delirium

Just another WordPress.com site

scribblemumble

I'm a scribbler and a mumbler. Ko ada?

%d bloggers like this: