I won’t accept any forms of BULLYing

25 Mar

Assalamualaikum WBT…

Hello everyone~ Annyeong~

 

 

Tajuk post saya kali ini memang GEMPAK dan TEGAS bunyi nya…  “I won’t accept any forms of BULLYing”…

Siapa-siapa yang penah dibuli di sini? Sila tinggalkan pesanan di ruangan komen di wah.. JK. hikhikhik…

I used to be a kid yang trimak everything people said.

I was so scared to say anything about it. So, I just let them bullied me. I know, I know, I was an idiot back then.

During my high school, as far as I remembered, there were two or three people bullied me. It was verbal bullying but still, it hurts me emotionally.

The aftereffects was, I don’t have self confidence, low self esteem and I built a wall inside my heart.

I won’t let anyone come near to me until I fully certain that they can be a part of my circle life.

 

I never thought I encounter bullying again.. till I landed this job.

I have no issues with my coworkers but I have big issues with my SV.

She owns me. I’m her property.

Let me tell you, I have zero tolerance towards anyone who push me at the edge. And this happened almost 2 weeks ago.

She really pushed and I blew up badly. I don’t even care who she was at that time because I was so angry at her. She is treating me like I’m her property.

I have voiced out my dissatisfaction towards her in front of her. But she still don’t get it.

So, I gave her silent treatment. Won’t even say a single word to her and she is invisible in front of me.

I wrote a letter and asked for transfer. I cannot stay at there anymore. Not after what she has done to me.

 

Dalam adat Melayu, kita tidak boleh melawan kata-kata orang tua. It is a rude things to do. But I don’t want to terseksa dalam jiwa makan hati berulam jantung because of this adat. Yea, I still respect elders but not her…respects need to be earn, and she don’t earn it.

One of my mak cik said, “Ira, kau harus bersabar, dah mula-mula kerja nang camya”

What the heck? Sekali kau menyerah kalah kepada pembuli, pengulun, selamak-lamaknya kau embak cop ULUN di dahi kau.

Tak suka, cakap depan-depan. Itu yang aku buat, setiap kali aku rasa kerja yang dia bagi nonsense, aku cakap in a sarcasm way.

Rupa-rupanya, nya sik makan saman sarcasm. *facepalm*

 

Aku serius sik tauk cne hala tuju entry tok..macam terpesong jak, but I need to let it out from my chest. I have enough and I want to get out from that place.

Niat aku hanyalah untuk mencari rezeki, bersungguh-sungguh membuat kerja, tapi dilayan macam sampah. Tidak dihargai, yang dapat hanyalah maki dan amarah.

Apa gunanya bekerja kalau hati tidak ikhlas. Membuat kerja separuh hati.

 

Dan saya masih tidak memberitahu mereka bahawasanya permohonan saya telah diluluskan. Kerja masih menimbun, tapi saya buat pelan-pelan. TIdak mahu komited 100 percent kerna kerja ini tidak dihargai.

Inilah padahnya bila SV menjadi manjak. Semua kenak suap. Bencikku… tukar kabel tepon pun aku. Pindah folder lam pc pun aku. Annoyed tahap gila babeng ku ngadapnya di opis.

Buntut lom panas duduk di kerusi dah kenak tunggah banyak kali. Sebelum kewujudan aku, nya leh polah semua benda ya dimpun. Kinek, fotostat pun aku, sedangkan mesin ya dekat gik ngannya.

Always said “who’s ur boss?”. U know what, she’s not my boss. JKM is my employer. Not her.

Always talking about my fkin job descriptions but the truth is all the nonsense workloads yg nya bagi, sikit pun bukan job descriptions aku.

Cakap tak serupa bikin.

 

Office bullying is something I want to avoid. You don’t feel like you want to go to work because of them.

Yalah yang aku rasa kinek tok. Sik mok turun kerja isok ari.

If she thinks she can win me over after this, she is wrong.

Lepas silent treatment ya, nya layan aku better daripada before this. Tapi nasik dah jadi bubur.

Lukak dah dalam gilak dah.

Pray for me this week.

 

Adios.

 

ps: English berterabur. Maafkan saya.

 

 

2 Responses to “I won’t accept any forms of BULLYing”

  1. Nisa 26/03/2012 at 1:05 am #

    agree iera~~ dont give in to bullying!

    masa aku practical rah mlng lok,ada sorg staff tok,nya executive tp boss (senior exec) nya alahaiii..everything suruh nya polah.even meeting antara senior exec pun nya perlu step in utk boss nya ya.sampei masa meeting,senior exec lain tnyk phl kkak tok dtg padahal mun di ekotkan job description nya sekda perlu polah sampei ke sia.bila kkak ya dah sik tahan agik,nya apply diam2 kerja tempat lain,last year bln 6 aku dengar nya dah berenti keja n keja tempat lain.

    orang yang berpangkat besar tok sik semestinya pandei polah keja.tauk kiss ass jak.masa aku rah mlng,sian aku ngan kakak ya.keja boss nya,nya jak polah.staff lain crita,masa nya cuti bersalin pun still polah keja kat umah.klak bila meeting,ilang!plek aku eh orang cmtok.just heran gne cdak boleh nait pangkat.huhuhu

    anyway,alhamdulillah..ko pun application mok transfer berjaya!hehe mudahan SV ko pastok ok sik angol kedak nak dolok ya.hehe

    aok eh,sorry comment panjang2.kadang2 aku geram juak bila dengar politik rah ofis tok.haish.

    • i3rasaila 26/03/2012 at 8:51 pm #

      niesaaaa! aku sik kesah ko komen berjela2… hahahaha
      suka gik adalah aku tok.

      aku kagum ngan kakak ya. gia molahnya. kita bagus2 trn keja molah keja dgn ikhlas, dipolah org giya.
      lom madak gik batu api, penghasut skalian alam ya. nang pening mun politik opis tok.

      ya lah aku polah kinek, aku dah imfom ngan 2nd boss aku mintak tukar. mula2 ku dtg (aritok tek), ku masok bilitnya, madah ku mok impom something. thennya madah, why, mok tukar SV ka? kakya aku tetak jak. ku pdh aku da anta application tukar agency. nya madah cne, ku mentionlah nama agency baru ya. nya nyk knk aku berminat ngan agency baru ya, aku just laugh off jak. aku padah, “ktk paham2 jaklah bos, malas mek mok cita”.
      ku malas mok madah papa, sebab sidak leh tangga pake mata sendirik gine aku dilayan bah. aku still lom madah ngan current SV(soon to be EX) aku psl intention aku ya. nya cuti ritok but tomorrow maybe nya ada.

      aku berharap SV aku baru more understandings. aku sik kesah byk keja, tapi mok dihargai jak.
      Thanks byk2 niesa.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

World

International Headlines, Stories, Photos and Video

whoalaoweh

i like it just the way it is

Fingers Delirium

Just another WordPress.com site

scribblemumble

I'm a scribbler and a mumbler. Ko ada?

%d bloggers like this: